Leren Gods stem te verstaan (1)

stemvanGodOp de Adventszondagen heb ik gepreekt over Lucas 1. Daar kwamen we vier mensen tegen die Gods stem hebben verstaan in hun leven: Zacharias, Elisabet, Johannes en Maria. Je kunt de preken hier naluisteren  en de preeksamenvattingen hier nalezen.

Intussen heb ik ook Dallas Willards boek gelezen: ‘God verstaan. Groeien in vertrouwelijke omgang met God’. Een prachtig boek met een heel evenwichtige benadering van het thema!

Komende zondag ga ik opnieuw preken over dit thema. Nu niet vanuit Lucas 2 (en ook niet in de Plantagekerk, maar in CGK De Bolder in Zwolle en de GKV Eudiokiakerk in Kampen, ook als voorbereiding weer op een themadienst op 25 januari in de Plantagekerk) maar vanuit Psalm 25.  Deze Psalm kwam ik op blz. 41 van Willards boek tegen in dit citaat:

Wanneer we Gods woord voor ons persoonlijk leven zoeken (moeten we) tegelijkertijd de genade van ware nederigheid zoeken en ontvangen. (…) [Over Mozes] Er bestond een zeker verband tussen zijn zachtmoedigheid en zijn intieme werk- en gespreksrelatie met God. Psalm 25:9 zegt van God: ‘wie nederig zijn, leidt Hij in het rechte spoor. Hij leert hun zijn paden te gaan.’

Als je Psalm 25 leest, dan ontdek je hoe nauw Gods stem verstaan, Gods leiding zoeken, Gods vertrouwelijk omgang vinden en Gods weg in jouw leven ontdekken met elkaar samenhangen. In de berijmde versie (Gereformeerd Kerkboek wel te verstaan) komt het heel prachtig bij elkaar als je vers 7a en vers 4 met elkaar verbindt. Lees en zing maar eens:

Gods vertrouwlijk’ omgang vinden
zielen waar zijn vrees in woont,
daar de HEER aan zijn beminden
zijn verbondsgeheimen toont.
Wie ootmoedig luistren wil,
zal de rechte paden leren,
hij, die nederig en stil
wandelt in de weg des HEREN.

Luisteren naar God. Ootmoed en nederigheid. Vertrouwelijke omgang. Zijn beminden. Verbondsgeheimen. Alles komt hier samen wat belangrijk is rond het luisteren naar Gods stem. Zo hebben we het gisteren in de Plantagekerk ook gezongen. Luister maar.

Terug nu naar het boek van Dallas Willard. ‘God verstaan’ bevat gezond en diepgaand onderwijs. Iets daarvan wil ik hier (en in enkele blogposts die nog volgen) doorgeven door middel van krachtige citaten en verhelderende inzichten. Want een belangrijke eerste stap rond dit thema is dat er goed onderwijs ver wordt gegeven. Natuurlijk zijn er ook hier valkuilen die vermeden moeten worden: een ongezonde hang naar bijzondere openbaringen, het stellen van Gods stem horen boven Gods geschreven Woord lezen, het onzorgvuldig omgaan met de uitspraak ‘God heeft tegen mij gezegd…’ om maar iets te noemen. Om bij dat laatste meteen een mooi citaat door te geven (blz. 97):

Mensen die de realiteit kennen van de vertrouwelijke omgang met God zijn, in tegenstelling tot zij die wat meer opzienbare ervaringen hebben, vaak terughoudend om over de innerlijke stem te spreken. En dat is zoals het hoort te zijn. Gods communiceren met de mens is net zo min bedoeld om ermee te koop te lopen, als in z’n algemeenheid geldt voor intieme onderonsjes tussen twee mensen.

Gods stem verstaan is een werkelijkheid die er allereerst om vraagt dat we een hartelijk verlangen hebben om een leven van gehoorzaamheid te leiden (blz. 75 en 76):

De inleiding tot het Onze Vader geeft op een prachtige manier uitdrukking aan de bedoeling van al Gods activiteiten in ons: ‘Uw naam worde geheiligd, Uw koninkrijk kome. Uw wil geschiede.’ God horen, als een betrouwbare, dagelijkse realiteit voor verstandige mensen, is voor hen die zijn toegewijd aan de verheerlijking van God en aan e voortgang van zijn Koninkrijk. Het is voor de discipel van Jezus Christus die niets meer verlangt dan om op Hem te lijken.

Het zou heel goed kunnen dat we nooit op het punt zijn gekomen waar we oprecht zeggen: ‘Ik leef maar voor één ding, en voor één ding allen: o op Christus te lijken, zijn werk te doen, temidden van zijn volk te leven, en dat volk én Hemzelf te dienen in deze wereld. Het is mijn leven om anderen in de naam van God te zegenen.’ Als we nog niet zover gekomen zijn, zouden we in plaats van de gebruikelijke vraag te stellen ‘Hoe krijgen we het woord van God te horen?’, de vraag krijgen die eraan voorafgaat, namelijk: ‘Wat zouden we doen als we het woord van God hoorden?’

 

Plaats een reactie