4 dingen die je kunt doen om verbonden te raken met de Vervolgde Kerk

opendoorsgebedskaartjeOp zondagmorgen 31 mei staan we in de Plantagekerk stil bij de Vervolgde Kerk. ‘Wees Wakker!’ zeggen we dan tegen elkaar. Want het is belangrijk om te zien en te voelen dat zoveel van onze broers en zussen worden vervolgd omdat zij kiezen voor Jezus.

Maar wat kun je nu concreet doen om ook na de dienst van 31 mei verbonden te blijven met de Vervolgde Kerk? Vier concrete manieren:

1. (samen) Bidden: we kunnen bidden voor onze vervolgde broers en zussen. Dat is ook wat ze tegen ons zeggen als we vragen wat we voor hen kunnen doen: ‘Bid voor ons! En bid voor ons land!’ Je kunt daarbij gebruik maken van het gebedskaartje dat je hiernaast ziet afgebeeld. En je kunt ook meedoen met de Nacht van Gebed. In Zwolle kun je bijvoorbeeld naar het VEZ centrum waar van vrijdagavond 5 juni 22.00 uur tot zaterdagmorgen 6 juni 06.00 uur gebeden wordt voor de Vervolgde Kerk. Maar je kunt natuurlijk ook thuis aan tafel bijvoorbeeld een week lang elke keer bidden voor onze vervolgde broers en zussen. Of kom een keer extra samen als miniwijk of als gebedsgroep.

2. (samen) Lezen: voor de themadienst werd 1 Petrus 5:8-11 aangereikt als Bijbelgedeelte om bij stil te staan en vanuit de Bijbel de oproep voelbaar te maken om verbonden te zijn met wie lijden voor hun geloof. Want de duivel gaat rond als een brullende leeuw! Voor die werkelijkheid moeten onze ogen open blijven. De brief van Petrus thematiseert op meerdere plekken het lijden van Christus en de christenen. En ook lezen we er een paar keer dat we vreemdelingen zijn in deze wereld. Kies ervoor om heel deze brief te lezen. En probeer dat eens te doen met de ge en oren van broers en zussen die vervolgd worden vanwege hun geloof. Hoe klinkt deze brief als die voorgelezen wordt in een schemerachtige kelder waar je heel stil moet zijn omdat je niet gevonden mag worden? En bedenk ook elke keer als je Bijbel leest: wat een vrijheid dat we zomaar een Bijbel kunnen lezen. Dat we Bijbels hebben (en hoe vaak blijven ze niet lange tijd gesloten…), terwijl in landen waar vervolging heerst Bijbels gesmokkeld moeten worden in het diepste geheim. Maar wat willen ze graag in die Bijbel lezen!

3. (samen) Kijken: om geraakt te worden door wat er aan de hand is in de Vervolgde Kerk kun je via de site van Open Doors ook wat filmpjes bekijken of naar toespraken luisteren. Neem daar eens een half uur voor. Om te kijken. Om verbonden te raken. Om geraakt te worden. Om te ervaren dat je vanzelf gaat bidden bij alles wat je hoort en ziet via de filmpjes. Kijk hier: www.opendoors.nl/vervolgdechristenen/videos. Kies bijvoorbeeld voor:

4. (samen) Schrijven: het is ook mogelijk om kaarten en brieven te schrijven naar vervolgde christenen. Een heel concrete manier om rechtstreeks te bemoedigen. Hier kun je daar meer over lezen en vind je praktische hulp: www.opendoors.nl/vervolgdechristenen/schrijf/

Je kunt dus wat doen! En bedenk: wat je doet maakt verschil: in de geestelijke strijd die er gaande is, voor de vervolgde christenen en ook voor jezelf. Want je zult merken dat je in je hart meer verbonden raakt met de wereldwijde kerk en dat je ogen open gaan voor de duivel die rondgaat. Maar we mogen weten: Jezus is vele malen sterker!

Plaats een reactie